Nuoret: Tämä hetki ja tulevaisuus
Koko maailmaa, Eurooppaa ja lähempänä kuntaamme ja kotejamme koskettavat monet digitekniikan suuret muutokset. Samalla myös työn, talouden ja valtasuhteiden muutosten asettamat haasteet. Tässä ympäristössä Ihmiset kaipaavat päätöksentekoon
avoimutta
selkeyttä, ja
luotettavuutta eli ennakoitavuutta
Me kaikki hämeenlinnalaiset ja Kanta-Hämeen hyvinvointialueen asukkaat kaipaamme tätä.
Avoimuuden, selkeyden ja ennakoitavuuden tarpeessa ovat tällä hetkellä erityisesti nuoremme: omaan itsenäiseen elämäänsä parhaansa mukaan valmistautuvat, ja samalla vielä reaalisesti nuoret, kasvuikäiset ihmiset.
Opiskelun työtavat ja onnistuneen suorituksen kriteerit ovat tänään merkittävästi erilaiset kuin olivat meidän aiempien sukupolvien omissa kouluopinnoissa. Tämä pätee ja näkyy opiskelussa jo peruskoulussa: erityisen selvä muutos on toisen asteen opinnoissa, kuten ammattikoulussa ja lukiossa. Päästäkseen hyvin eteenpäin kouluopinnoissaan ja jaksaakseen opintojen edellyttämiä lukuisia vaiheita, valintoja ja työtapoja lapsemme ja nuoremme tarvitsevat ja kaipaavat yhä suuremmassa määrin aikuisen huomiota. Niin kouluissa, niin harrastuksissa, niin kotona.
Vaikka Suomessa olemme eräin arvioin se maailman onnellisin yhteiskunta, tietävät koulujemme ja oppilaitostemme vastuulliset ja erityisosaavat ammattilaiset (lukioista ja ammattikoulusta aina korkeakouluihin kuten HAMK asti), että meillä on yhä edelleen ja kovin paljon sellaisia varhaisnuoria, nuoria tai jopa nuoria aikuisia opiskelijoita, joilla on opinnoissa, ja niin opinnoissa kuin arjessa jaksamisessa vaikeuksia. Vaikeuksia onnistua kohtuullisesti tai edes pysyä perässä kaikissa niissä peruskoulun tai toisen asteen opintosuorituksissa, joiden perusteella nuoren on tarkoitus ja mahdollista edetä varsinaiseen ammattitutkintoon tai siihen johtavaan koulutukseen.
Tällaiset opiskeluvaikeudet ja muut arjessa pärjäämisen ylimääräiset negatiiviset haasteet, kuten yksinäisyys, kiusatuksi tai digihäirityksi joutuminen, kotiperheen pysyvästi tiukka taloudellinen tilanne ym. kuormittavat jatkuessaan nuorta poikaa ja tyttöä ymmärrettävästi niin suuresti, että nuoren - kuten vastaavassa tilanteessa minkä ikäisen ihmisen tahansa - psyyke eli mieli lopulta ylikuormittuu. Tästä on kyse yleisesti ottaen useimmissa nuorten mielenterveyshäiriöiden tapauksissa.
Kunnan ja hyvinvointialueen tehtävä on lakisääteisesti ja samalla mahdollisimman nopeasti tarjota kasvuikäiselle riittävä ja riittävän yksilöity oppilashuoltolähtöinen palvelukokonaisuus. Ikämääräisesti päätöksenteon velvoite koskee tässä blogiaiheessani kasvuikäisiä varhaisnuoresta nuoreen aikuisikään saakka.
Nuoren hyvinvoinnin tueksi tarjotun palvelukokonaisuuden tulee olla riittävästi resurssoitu. Ammattiosaavaa erityisopetuksen ja psykososiaalisen ja psykologisen tuen henkilöstöä tulee olla tarpeeksi. Palvelukokonaisuuden tulee myös kyetä vastaamaan niin opintoneuvonnasta ja -ohjauksesta, kuin yhtä lailla nuoren/nuoren opiskelijan hyvinvoinnin ja arjessa jaksamisen tuesta muuten. Tarvittaessa nuoren on saatava sitova ja maksuton lähete pätevän, VALVIRA-vahvistetun psykoterapeutin palveluihin.
Käytännössä kyse on mielestäni siitä, että kaikki eri ikäiset ja erilähtökohtaiset nuoret ansaitsevat ja tarvitsevat meiltä aikuisilta ja eri osaamisen ammattilaisilta sitä, että kykenemme järjestämään heille henkilökohtaista aikaa. Aikaa saada kertoa ja kysyä; saada omassa tahdissaan kiinni arjen ja oman tulevaisuuden uusista tilanteista ja uusista haasteista.
Kunnan ja hyvinvointialueen päätöksenteon on kummankin tarjottava osaltaan tätä aikuisen ”kallista” aikaa. Aikaa on nuorten mielenterveyden kuormittuessa nyt järjestyttävä: kunnan ja hyvinvointialueen koulu- ja oppilashuoltopalveluissa, ja tarvittaessa myös koulun ulkopuolisissa sosiaali- ja terveyspalveluissa.
Nuorisotyön, lastensuojelun ja perheneuvonnan merkittävä ohjauksen, neuvonnan ja tuen rooli on perusteltua myös edelleen muistaa. Toisin sanoen nuorisotyöhön, lastensuojeluun ja perheneuvontaan tarvitaan mielestäni vahvennetut, nykyistä paremmat toimintaresurssit.